Arbeidsmarkt 2023

Slim personeel werven

2022 was een bewogen jaar voor wie op zoek was naar personeel. Hoe ziet de arbeidsmarkt in 2023 eruit in Nederland? Recruitment Center komt met de laatste informatie. 

Hoe ziet de markt voor personeel in 2023 eruit in Nederland

In het algemeen is de werkgelegenheid in Nederland de laatste jaren gestaag gestegen en is de werkloosheid gedaald tot een historisch laag niveau. Er is vraag naar werknemers in verschillende sectoren, met name in de technologie, zorg en bouw.

Er zijn echter ook bepaalde uitdagingen op de arbeidsmarkt, zoals een tekort aan bepaalde soorten vaardigheden en een toenemende vraag naar flexibiliteit van werknemers. Ook kan het moeilijk zijn voor sommige groepen, zoals oudere werknemers of mensen met een beperking, om aan het werk te komen of te blijven.

Al met al is de arbeidsmarkt in Nederland momenteel redelijk gunstig, met veel vacatures en een lage werkloosheid. Maar zoals altijd is het belangrijk om je vaardigheden bij te houden en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling om zo aantrekkelijk te blijven voor werkgevers.

Waar zijn de meeste vacatures

Er zijn vacatures in verschillende sectoren en in verschillende delen van het land. In het algemeen zijn er momenteel veel vacatures in de technologie, zorg en bouw. Andere sectoren met relatief veel vacatures zijn onder andere de financiële dienstverlening, de transport- en logistieksector en de horeca.

Er is ook een regionaal verschil in de verdeling van vacatures. Zo zijn er bijvoorbeeld relatief veel vacatures in de Randstad (de gebieden rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en in de regio Eindhoven. Dit zijn gebieden met veel bedrijvigheid en een hoog aantal banen. Maar ook in andere delen van het land zijn er vacatures, dus het is zeker de moeite waard om ook daar te zoeken als je op zoek bent naar werk.

In welke branche is het grootste te kort

Er is momenteel een tekort aan werknemers in verschillende sectoren in Nederland. Sommige van de sectoren waar het moeilijk kan zijn om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden, zijn onder andere:

 • Technologie: Er is vraag naar mensen met vaardigheden in bijvoorbeeld softwareontwikkeling en cybersecurity.
 • Zorg: De vergrijzing van de bevolking leidt tot een grotere vraag naar zorgverleners, zoals verpleegkundigen en artsen.
 • Bouw: De bouwsector heeft te maken met een toenemende vraag naar woningen en andere gebouwen, wat leidt tot een grotere vraag naar bouwvakkers.
 • Financiële dienstverlening: In de financiële sector is er vraag naar mensen met kennis van financiële producten en diensten.
 • Transport- en logistiek: De toenemende vraag naar goederenvervoer leidt tot een grotere vraag naar vrachtwagenchauffeurs en andere logistieke medewerkers.

Dit is slechts een beperkte lijst en het is belangrijk om te onthouden dat de vraag naar werknemers kan verschillen per sector en per regio. Het is daarom aan te raden om je te oriënteren op de lokale arbeidsmarkt en te kijken welke vaardigheden er momenteel het meest gewaardeerd worden.

Hoe vind je in een krappe markt personeel

Als je moeite hebt om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden in een krappe arbeidsmarkt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 1. Zet vacatures op verschillende platforms: Plaats je vacatures op verschillende websites en jobboards, zodat je zo veel mogelijk mensen bereikt.
 2. Maak gebruik van wervings- en selectiebureaus: Zij hebben vaak een grote pool aan kandidaten waaruit je kunt kiezen en kunnen je helpen bij het selecteren van de juiste kandidaten.
 3. Benader mensen die al in dienst zijn bij je bedrijf: Misschien zijn er mensen in je bedrijf die geïnteresseerd zijn in een carrièreswitch of hebben ze vaardigheden die je kunt gebruiken in een andere rol.
 4. Zoek naar alternatieven voor vaste medewerkers: Misschien is het voor jouw bedrijf handig om freelancers in te huren of mensen aan te nemen voor tijdelijke contracten.
 5. Voer trainingsprogramma’s uit: Als je moeite hebt om gekwalificeerd personeel te vinden, kan het helpen om mensen op te leiden voor de vaardigheden die je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een leer-werktraject opzetten of interne opleidingsprogramma’s aanbieden.
 6. Linkedin. Ook in 2023 zal Linkedin weer een belangrijke bron zijn om aan personeel te komen. Het wordt alleen steeds ingewikkelder om dit te doen. De abonnement worden duurder en je vindt niet zomaar iemand.  Als je echt effectief mensen wilt benaderen, huur dan een expert in. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van personeel in een krappe markt tijd en moeite kan kosten. Maar met een goede aanpak kun je toch succesvol zijn in het aantrekken van gekwalificeerd personeel.

Wij verwachten dat de vraag naar personeel in 2023 hoog blijft. Zeker in bovengenoemde sectoren en regio’s. Het plaatsen van een vacature zal niet de juiste respons opleveren. Directe benadering van de juiste kandidaten wel. Kijk ook eens bij slim werven als je personeel zoekt. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
artificial intelligence, robot, ai-2167835.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.