Hoe bevorder je diversiteit op de werkvloer

Slim personeel werven

Diversiteit op de werkvloer is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp. Ondanks variatie in afkomst, gender, religie, arbeidsvermogen, geaardheid en leeftijd in de samenleving, is de werkvloer van veel bedrijven, organisaties en overheden nog verbazingwekkend uniform. En dat is zonde, want diversiteit op de werkvloer levert zoveel moois op. Wij geven graag advies voor het bevorderen van de diversiteit binnen de organisatie.

Wat is diversiteit

We spreken veel over diversiteit op de werkvloer, maar wat verstaan we hier nu precies onder? Diversiteit is de manier waarop mensen onderling van elkaar verschillen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Mensen verschillen van afkomst, gender, geloof, leeftijd, politieke voorkeur, opleiding, geaardheid, arbeidsvermogen en nog op talloze andere manieren. Al deze verschillen tussen mensen maakt de wereld juist zo interessant en het liefst zie je deze diversiteit ook terug in de organisatie. Diversiteit van personeel zorgt namelijk voor een diversiteit aan ervaringen, kennis en kunde.

De voordelen van diversiteit op het werk

Diversiteit op de werkvloer is niet alleen een paradepaardje voor een bedrijf. Het heeft nog veel meer voordelen om een organisatie te hebben met mensen van diverse achtergronden, opvattingen en leefstijlen. Dit blijkt keer op keer uit research, bijvoorbeeld uit het onderzoek van McKinsey.

Representatie

Wellicht de belangrijkste reden om diversiteit op de werkvloer te stimuleren is de representatie van verschillende mensen. Het is belangrijk om, overal waar besluiten worden genomen, zoveel mogelijk meningen en visies mee te nemen in de besluitvorming. Als groepen mensen geen ruimte hebben om mee te praten, wordt hun visie al snel over het hoofd gezien. Zo kan besluitvorming en bedrijfsvoering ineens heel nadelig worden voor bepaalde mensen.

Innovatie

Je kunt je voorstellen dat mensen die onderling van elkaar verschillen ook verschillende ideeën, opvattingen en vaardigheden hebben. Als je de diversiteit op de werkvloer bevordert, maak je plek voor meer verschillende inbrengen. Dit maakt het bedrijf dynamischer, creatiever en innovatiever.

Maatschappelijke betrokkenheid

Met een divers personeelsbestand communiceer je als bedrijf duidelijk dat je maatschappelijk betrokken bent. Dat is voor elk bedrijf belangrijk, vooral in deze tijd. Diversiteit in het bedrijf is goed voor de reputatie van het bedrijf en de aantrekkelijkheid voor nieuwe werknemers.

Productiviteit

Uit onderzoek is gebleken dat een bedrijven met een cultureel divers personeelsbestand een beter financieel rendement hebben dan andere bedrijven in dezelfde branche. In de Verenigde Staten is zelfs gebleken dat er een lineaire relatie is tussen financiële prestaties en gender- en etniciteitsdiversiteit op de werkvloer.

Diversiteit bevorderen

Je wilt graag de diversiteit op de werkvloer bevorderen, maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste kandidaten weet aan te trekken en ze ook een welkom gevoel geeft binnen de organisatie? Met deze tips kun je effectief aan de slag.

Volg de regels

Diversiteit op de werkvloer begint bij een eerlijke sollicitatieprocedure. Het is een bedrijf niet toegestaan om onderscheid te maken tussen sollicitanten op basis van eigenschappen als religie, afkomst, gender, geaardheid, leeftijd, handicap of arbeidsvermogen. Zorg dus voor een vacaturetekst waardoor iedereen zich aan aangesproken voelt om een zo divers mogelijk aantal kandidaten voor de functie te krijgen.

Het diversiteitsbeleid

De meeste bedrijven hebben wel een diversiteitsbeleid, maar vaak wordt hier in de praktijk maar weinig mee gedaan. Neem het diversiteitsbeleid van het bedrijf eens onder de loep. Hoe kun je deze idealen realiseren en hoe kun je het beleid nog verder toespitsen? Een diversiteitsbeleid biedt handvatten voor iedereen binnen de organisatie en is dus een goed uitgangspunt voor meer diversiteit op alle niveaus.

Personeelswerving en diversiteit

Maak gebruik van het netwerk dat je hebt binnen het bedrijf om de diversiteit effectief te vergroten. Personeelsleden weten als geen ander wie er een goede match is met het bedrijf en zo werk je effectief aan de aanwas van nieuw talent. Wees echter wel alert: personeelswerving op deze wijze kan ook averechts werken en juist de status quo in stand houden.

De werksfeer

Het diversiteitsbeleid van een organisatie valt of staat met een goede werksfeer. Als je een verwelkomende werksfeer hebt waar iedereen zich erkend voelt, is de belangrijkste stap naar meer diversiteit op de werkvloer al gezet. Als er echter sprake is van onmin, ongelijke kansen, pesten of discriminatie, dan heeft de organisatie nog flink wat werk te verzetten. De uitdaging ligt namelijk niet zozeer in het aantrekken van een diverse groep mensen. De uitdaging is het vasthouden van de diversiteit en het creëren van een prettige werksfeer voor iedereen.

Vragen over bevorderen van diversiteit

Naast het vinden van de ideale kandidaat voor een vacature helpen wij bedrijven ook met advies over het bevorderen van diversiteit. Samen kijken we naar de doelen en hoe deze ingevuld worden. Via het bouwen van een talent of kandidaten pool werk je aan je naamsbekendheid en kan je bij een vacature ook selecteren op profielen die de diversiteit bevorderen. Heb je zelf niet de expertise of tijd om diversiteit op de werkvloer te bevorderen? Huur dan een tijdelijke specialist in via onze interim hr diensten. Vragen? Wij vertellen graag meer.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
diversiteit werkvloer
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.