Hoe vul je terugkerende vacatures in?

Slim personeel werven

Een flinke groei van het bedrijf, veel verloop of snelle doorgroeimogelijkheden: er zijn tal van redenen te noemen waarom een bepaalde rol of functie veelvuldig vrij is binnen het bedrijf. Een terugkerende vacature is dus niet altijd een probleem en kan zelfs een indicatie zijn van een bloeiend bedrijf met veel mogelijkheden. Maar het vervullen van een terugkerende vacature kan voor een bedrijf best lastig zijn. Het kost veel tijd en resources om nieuw personeel te vinden, vooral als dit op regelmatige basis nodig is. Hoe kun je een terugkerende vacature efficiënt en effectief vullen?

Via talentpool software bespaar je tijd bij het invullen van terugkerende vacatures. Wij vertellen er graag meer over. Wil je meer weten over de aanpak en wat je zelf kan doen? Lees dan verder.

Identificeer terugkerende vacatures

Het is als organisatie altijd belangrijk om inzicht te hebben in het personeelsbestand en het personeelsverloop. De doorstroom en uitstroom van personeel zegt namelijk veel over het bedrijf. Om terugkerende vacatures goed te kunnen vervullen, zul je inzicht moeten krijgen in de redenen achter de openstaande vacature, de frequentie van de openstaande functie en het kandidaatsprofiel. Met deze informatie kun je gerichter zoeken naar geschikte kandidaten, anticiperen op mogelijke personeelstekorten en mogelijk zelfs verloop voorkomen.

Begin op tijd

Als een bepaalde functie binnen het bedrijf met regelmaat vrij komt, is het belangrijk om hier tijdig op te anticiperen. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe kandidaten voor deze functie als de functie vrijkomt, ben je eigenlijk al te laat en verlies je waardevolle tijd. Het voordeel van terugkerende vacatures is dat het bedrijf zich erop kan voorbereiden. Zorg dus dat je een bestand opbouwt van mogelijke kandidaten of begin al met het zoeken naar nieuwe kandidaten voor de vacature vrij is. Vooral wanneer de vacature het gevolg is van groei of promotie kun je er als bedrijf al op voorbereid zijn.

Stel een talent-pool op

Als jouw bedrijf bloeit en groeit, is er waarschijnlijk veel interesse onder werkzoekenden in jouw bedrijf. Maak hier gebruik van door een talent-pool op te stellen. Een talent-pool is een database met mogelijke kandidaten voor jouw organisatie. Al deze mensen passen goed bij jouw bedrijf of hebben interesse in jouw bedrijf getoond. Door een talent-pool op te bouwen, heb je altijd de beschikking over geïnteresseerde kandidaten wanneer een functie vrijkomt. Natuurlijk is er een risico dat de kandidaat niet meer beschikbaar is als er een positie vrijkomt, maar met een ruime selectie aan mogelijke sollicitanten is dat geen enkel probleem.

Interne werving

Als een terugkerende vacature een tijdelijke positie betreft, is er wellicht een mogelijkheid om intern kandidaten te werven voor deze functie. Seizoenswerk, administratief werk, overwerk: er zijn tal van tijdelijke functies waar niet noodzakelijk een nieuwe medewerker voor hoeft te worden aangenomen. Misschien kan iemand binnen het bedrijf de functie tijdelijk vervullen of de werkzaamheden overnemen?

Stel een exit-strategie op

Als de terugkerende vacature het gevolg is van veel verloop in het bedrijf, is het wellicht raadzaam om extra aandacht te besteden aan het hoe en waarom van dit verloop. Een goede manier om meer inzicht te krijgen in het verloop is door het opstellen van een exit-strategie. Door exit-interviews te houden met werknemers die vertrekken krijg je inzicht in de redenen van vertrek en eerlijke feedback op het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Deze werknemers geven vaak waardevolle informatie die je kunt gebruiken om de vrijgekomen positie beter te vervullen en werknemertevredenheid te verhogen binnen het bedrijf. Zo kun je de terugkerende vacature misschien zelfs wel voor langere tijd vervullen.

Automatiseer je werkzaamheden

Zoals gezegd kost het invullen van terugkerende vacatures heel veel tijd. Wij ontwikkelde software die een groot deel van jouw taken automatiseert. Kijk bij autorecruit voor meer informatie. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
computer, work, consulting-506756.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.