Krapte op de arbeidsmarkt

Slim personeel werven

Zo ziet de krapte op de arbeidsmarkt eruit

De kranten staan er tegenwoordig bol van. Er is een groot personeelstekort in bepaalde sectoren en het aantal vacatures stijgt in rap tempo. Veel bedrijven hebben moeite met het vervullen van bepaalde functies en soms worden er zelfs werknemers uit het buitenland gehaald om posities te vervullen. Sommige bedrijven sluiten, al dan niet tijdelijk, de deuren omdat er simpelweg geen personeel beschikbaar is. Dit tekort aan personeel noemen we krapte op de arbeidsmarkt. Maar wat houdt dit precies in en in welke sectoren is deze krapte het meest voelbaar?

Wat is krapte op de arbeidsmarkt?

We spreken van krapte op de arbeidsmarkt wanneer de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. Er staan veel vacatures open en bedrijven hebben moeite met het vullen van diverse posities. Dat is natuurlijk goed nieuws voor veel mensen. Tijdens een periode van krapte op de arbeidsmarkt daalt de werkloosheid, maken minder mensen gebruik van uitkeringen, nemen de lonen toe en vinden veel mensen werk in hun branche. Maar voor werkgevers is het een groot probleem. Voor een kwart van alle werkgevers is het tekort aan personeel een groot probleem dat niet alleen de efficiëntie en productiviteit onder druk zet, maar zelfs het bestaansrecht van sommige bedrijven bedreigd. Bovendien zorgt de krapte voor een verhoogde werkdruk voor het bestaande personeel. Met alle gevolgen van dien.

Sectoren met een krappe arbeidsmarkt

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het nog steeds sterk afhankelijk van de sector of er voldoende banen worden aangeboden. Er zijn sectoren waar structureel te weinig personeel is, maar er zijn ook zeker branches waar nog nauwelijks vraag is naar nieuwe werknemers. Waar administratief medewerkers maar moeilijk aan een nieuwe baan komen, vinden programmeurs en koks juist in een mum van tijd een nieuwe klus. In de volgende branches is er de laatste jaren zeker sprake van een krappe arbeidsmarkt.

ICT

Binnen de ICT is er al jaren sprake van krapte. Het veld breidt zich nog steeds in rap tempo uit en het aanbod aan personeel groeit niet in hetzelfde tempo mee. ICT is overal aanwezig en zal ook in de toekomst een belangrijke speler blijven op de arbeidsmarkt. Het is niet voor niets dat er zoveel banen binnen de ICT zijn opgenomen op de lijst van meest kansrijke banen van de toekomst.

Techniek

In de technische branche is het moeilijk om voldoende personeel te vinden. De sector groeit snel en de nieuwe instroom op gespecialiseerde opleidingen is niet voldoende voor de functies die te vervullen zijn. Bovendien biedt de technische sector volop mogelijkheden voor de toekomst, net als de ICT.

Bouw

Ook de bouwsector kampt al jaren met een personeelstekort. Deze tekorten zijn deels te wijten aan de onzekerheid van deze sector. Bovendien is het beeld van de bouw vaak sterk verouderd en weinig aantrekkelijk. Het is echter voor de huidige woningnood wel essentieel dat het personeelstekort in de bouw wordt opgelost en het imago van de bouw wordt opgepoetst.

Zorg en welzijn

Als we iets hebben geleerd van de coronacrisis, is het wel het belang van verzorgend personeel. Helaas is er al jaren een tekort in de zorg en welzijn branche en de gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben de druk op deze sector alleen maar verhoogd. Geschikt personeel is in diverse takken van zorg en welzijn hard nodig.

Horeca

In de horeca heerst al jaren een tekort aan personeel. Vooral in grote steden is het maar moeilijk om bedienend personeel te vinden, maar ook aan koks en barpersoneel is een steeds grotere schaarste. Bovendien is de instroom bij horeca-opleidingen minimaal waardoor deze schaarste ook in de toekomst zal blijven aanhouden.

Op zoek naar werk of werknemers?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je jouw talenten ergens ten volle benutten? Dan ben je in één van bovenstaande branches niet alleen van harte welkom, maar ook verzekerd van baanmogelijkheden voor de komende jaren. Bovendien kun je door middel van omscholing, bijscholing en diverse subsidies jezelf onmisbaar maken binnen één van deze sectoren.

Ben je op zoek naar werknemers binnen één van bovenstaande sectoren? Dan is het in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt belangrijk om alles uit de kast te halen. Weet waar het bedrijf behoefte aan heeft en gebruik bovendien de juiste kanalen om personeel te werven. Door actief gebruik te maken van social media, het eigen sociale netwerk en gespecialiseerde recruitmentkantoren, vergemakkelijk je het proces en vind je de juiste personen voor de openstaande functies binnen jouw organisatie.

Werven op korte of lange termijn

Veel bedrijven zijn nu snel op zoek naar goede medewerkers. Helaas wordt er weinig nagedacht over recruitment op de lange termijn. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is het van belang om een talentpool van kandidaten te bouwen. Wanneer je terugkomende vacatures hebt scheelt het veel tijd en geld om te investeren in een zogenaamde talent pool. Je bouwt dan aan een netwerk om toekomstige vacatures snel in te vullen. Het automatiseren van je recruitment proces helpt hierbij. Zie voor meer informatie talentpool bouwen.

Personeel in krappe markt

Heb je in deze krappe markt personeel nodig? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor jullie situatie te bespreken.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
krapte op arbeidsmarkt
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.