Veel vacatures open staan

Slim personeel werven

Wanneer er binnen een bedrijf veel openstaande vacatures zijn, of wanneer er een nieuwe vestiging of afdeling wordt geopend, kan het een uitdaging zijn om mensen te vinden die samen een waar team vormen. Je weet tenslotte niet hoe ze samen zullen werken en welke mensen er binnen het team zullen passen. Vanuit niets een team creëren biedt veel uitdagingen, maar is zeker niet onmogelijk. Wij geven enkele handige tips om een team te maken als je veel vacatures hebt.

Neem de tijd

Natuurlijk wil je de openstaande posities zo snel mogelijk vervullen, maar het opzetten van een team en het vinden van de juiste mensen daarvoor kost tijd. Gun jezelf en de recruiters dus volop de tijd om mensen te vinden die goed passen bij het bedrijf en het team. Dit kost misschien iets meer tijd, maar het scheelt in de toekomst veel mogelijke problemen en veel verloop.

Kijk voorbij kwalificaties

Een team dat goed kan samenwerken bestaat uit diverse rollen en persoonlijkheden. Om de vacatures binnen een team te vervullen, zul je hier rekening mee moeten houden. Kijk bij het maken van de vacatures en het sollicitatieproces dus voorbij opleiding, ervaring en vaardigheden en neem iemands persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden, leiderschapskwaliteiten en vermogen tot samenwerken ook zeker in overweging.

Kies voor diversiteit

Een succesvol team is een divers team. Je kunt uiteraard bij de recruitment op safe spelen en juiste die mensen aannemen die allemaal op elkaar lijken en dezelfde achtergrond hebben, maar dit is geen formule voor succes. Onderzoek na onderzoek blijkt dat diversiteit in een team de creativiteit en het succes enorm bevordert. Stel dus bewust een team samen met mensen die variëren in afkomst, gender, leeftijd en opleiding. Dit komt het succes van het bedrijf zeker ten goede.

Wees proactief

Bij het samenstellen van een effectief team is het belangrijk als recruiter of bedrijf om je proactief op te stellen. Vind je onder de sollicitanten niet de juiste kandidaten? Ga dan zelf op zoek naar mensen die goed bij het bedrijf en bij het team zouden passen. Wees niet bang om deze mensen via LinkedIn of via de mail te benaderen. Wie weet bied je ze een kans waar ze geen ‘nee’ tegen kunnen zeggen.

Definieer rollen

Men denkt vaak dat in een team iedereen op gelijke voet staat, maar niets is minder waar. In elk samenwerkingsverband worden, bewust of onbewust, specifieke rollen verdeeld. Dit zijn rollen die voor een succesvolle samenwerking allemaal even belangrijk zijn. Door deze rollen voor een goed team te definiëren, en door deze te gebruiken bij de recruitment, weet je beter waar je naar op zoek bent. Bovendien wordt voor sollicitanten direct duidelijk of ze binnen die betreffende rol zouden passen.

Wees transparant

Het is belangrijk om bij het samenstellen van een nieuw team transparant te zijn naar de sollicitanten. Als de verwachtingen van de nieuwe werknemers niet aansluiten bij de werkelijkheid, is de kans groot dat de vacatures al snel weer opnieuw moeten worden vervuld. Wees dus eerlijk en vertel dat je een team aan het samenstellen bent. Spreek duidelijk de verwachtingen uit en laat desnoods de kandidaten actief een bijdrage leveren aan het proces. Zo vergroot je de betrokkenheid en stel je eerlijke verwachtingen.

Kom samen

Je weet pas echt zeker of je succesvol een team hebt samengesteld als je de mensen samen in actie ziet. Pak het recruitmentproces dan ook iets anders aan dan gebruikelijk en laat de kandidaten samenkomen. De kandidaten kunnen zo kennismaken met elkaar en door middel van opdrachten en teamvorming kun je direct beoordelen of de sollicitanten op elkaar ingespeeld zijn en een goed team zullen vormen.

Geef teamvorming de tijd

Je kunt ontzettend veel moeite steken in het vinden van de juiste mensen, het definiëren van rollen en het samenstellen van een goed team, maar echte teamspirit komt met de tijd. Wees dus ook realistisch in de verwachtingen van de nieuwe werknemers. Geef de nieuwe werknemers de tijd om aan elkaar te wennen, om de rollen op elkaar af te stemmen en om een echt team te worden.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
veel openstaande vacatures
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.