Inhuren van interimmers en zzp-ers

Slim personeel werven

Waar op letten bij werken met een interimmer of zzp-er

Wanneer je tijdelijk iemand nodig hebt voor vervanging of een project, is het handig o gebruik te maken van een interimmer, zzp-er of freelancer. Maar waar moet je nu op letten wanneer je een zelfstandige gaat inhuren. Er komt namelijk van alles bij kijken, van opstellen van contracten tot aan het verlonen van een interimmer. 

Recruitment Center geeft advies hoe hier mee om te gaan.

Welke zaken komen kijken bij de inhuur van een zzp-er

Bij de inhuur van een zzp-er of interim zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste is dat je geen werkgevers relatie gaat opbouwen. Gebeurt dit toch dan kan de belastingdienst met terugwerkende kracht een afdracht van sociale premies vragen. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je over de juiste contracten beschikt. Daarnaast is het belangrijk om zeker te weten dat je te maken hebt met een ondernemer wanneer je iemand inhuurt. Dit is makkelijk te checken via Kamer van Koophandel.

Naast deze check dient iemand te beschikken over een BTW nummer. Deze is op te vragen bij de interimmer. Zorg er altijd voor dat deze gegevens vermeld worden in de overeenkomst.

Belastingdienst controleert of er geen dienstverband bestaat

Wanneer je gaat werken met een interimmer of zzp-er dan zal de belastingdienst controleren of er een werkgevers relatie ontstaat. Je kan dit voorkomen door een overeenkomst op te stellen die nadrukkelijk aangeeft dat het een overeenkomst tussen twee ondernemingen is. Je wilt namelijk te allen tijde voorkomen dat jij als werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor het afdragen van sociale premies. Het belangrijkste criterium is dat er geen machtsverhouding tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer is. Met andere woorden iemand moet zelfstandig te taken of opdracht kunnen uitvoeren. 

Ook de interimmer is verantwoordelijk

Naast dat jij als werkgever een werknemers relatie moet voorkomen is dat voor de interimmer ook van toepassing. kijk hiervoor ook naar de lengte van een overeenkomst. Een interimmer die meerdere jaren full-time aan jou verbonden is wekt de schijn van een werknemer. Vraag daarom altijd aan de interimmer of deze ook nog andere opdrachtgevers heeft. Het is voldoende om per jaar een verschillend aantal facturen van meerdere opdrachtgevers te kunnen overleggen. 

Werk met de juiste contracten bij inhuur van een zzp-er

Zorg dat je de juiste contracten hebt tussen interimmer en opdrachtgever. Er bestaan een aantal modelovereenkomsten waar je gebruik van kan maken. Om gedoe te voorkomen kan je deze overeenkomsten ook op laten stellen. Recruitment Center werkt veel met interim professionals en kan dit hele traject van het opstellen van contracten tot aan het betalen van een interimmer voor bedrijven verzorgen. Je kan ook een tijdelijke hr adviseur inhuren via interim hr die al deze zaken voor jou uithanden neemt. 

Voortgang en opzegtermijn

Voor veel bedrijven is het spannend om met een interimmer te gaan samenwerken. Je weet nooit direct of het bevalt en of de freelancer de capaciteiten heeft om jullie opdracht goed in te vullen. Zorg daarom altijd voor een flexibele overeenkomst. Je wilt voorkomen dat je 6 maanden aan een interimmer vast zit die niet bevalt. Het gemiddelde uurtarief van een interimmer ligt al snel boven de EUR 100,- dus hiervoor verwacht je ook kwaliteit. 

Bijhouden van gewerkte uren

Bij het werken met een interimmer komt vaak een aardige administratie kijken. Je hebt te maken met contracten, het bij houden van gewerkte uren en uiteraard de facturatie. Als je dit proces niet goed op orde hebt dan kan dit veel tijd kosten. Kijk dus altijd naar tools om dit proces te verkorten. Recruitmen Center werkt met een handige app. Hierbij is de urenregistratie een verantwoordelijkheid van de interimmer. Deze houdt heel eenvoudig in een app alle gewerkte uren bij. De opdrachtgever heeft direct inzicht in deze app en kan eenvoudig goedkeuring geven. Na een goedkeuring kan je op basis van deze gegevens eenvoudig een factuur opstellen. 

Facturatie bij werken met interimmer

Spreek in de opdracht af hoe de facturatie verloopt. Een interimmer is geen groot bedrijf maar vaak een zelfstandige. Deze is er dus bij gebaat om zo snel mogelijk betaald te krijgen. Zorg dat je hier goede afspraken over maakt. Een optie kan zijn om per twee weken de uren te keuren en vervolgens een factuur te laten sturen. Zo kan je een betaaltermijn aanhouden die gebruikelijk is, maar krijgt de interimmer sneller betaald. De facturatie tussen bedrijf en zzp-er wil nog wel eens lastig verlopen. Als je meer informatie hierover wilt, kijk dan bij verlonen interimmer

Zelf een interimmer vinden of uitbesteden

Wanneer je tijdelijk of voor een project gaat werken met een interimmer of zzp-er dan kan je er voor kiezen dit traject zelf te doen. Misschien ken je mensen uit het netwerk, Wanneer het heel specialistisch is dan kan je ook een zoekopdracht uitzetten. Mocht je de persoon al hebben gevonden dan kan het handig zijn om ondersteuning te zoeken voor contracten, facturatie en eventueel back-up wanneer iemand niet bevalt. 

Zoals je hebt gelezen komt er heel wat kijken bij het werken of inhuren van een interimmer, zzp-er of freelancer. Mocht je toch nog vragen hebben dan horen we dit graag. De meeste vragen hebben wij al in de praktijk opgelost en we zijn benieuwd of jij er nog een hebt waar we over na kunnen denken. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
inhuren interimmer of zzp-er
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recr