Recruitment via A.I.

Slim personeel werven

Recruitment en Artificial Intelligence (A.I.) wat is het en hoe gebruik je het? Recruitment Center werkt al jaren met Data Driven wervingsmethoden. We omarmen als eerste nieuwe manieren om kandidaten te vinden voor onze opdrachtgevers en inmiddels werken wij ook al een tijd met diverse AI Artificial Intelligence technieken. Graag delen wij onze kennis en inzichten over recruitment via A.I.

Nieuwe technologieën

Om de zoveel tijd hoor je van alles over baanbrekende technologieën die recruitment gaat veranderen. Eerst was er Social Media, toen Video Recruitment en Podcasts. Nu horen we vooral door Chat Open AI dat recruitment gaat veranderen. Maar wat kan je er nu precies mee?

Hoe kan AI de werving en selectieprocedure verbeteren?

 1. Snelheid en efficiëntie: AI-tools kunnen veel werk verzetten in korte tijd. Dit betekent dat recruiters en HR-professionals hun tijd kunnen besteden aan andere belangrijke taken, in plaats van uren te besteden aan het doorzoeken van cv’s en sollicitaties.

 2. Objectiviteit: AI-tools kunnen data objectief analyseren en patronen ontdekken. Dit betekent dat de selectieprocedure eerlijker en onpartijdiger wordt, omdat computers niet beïnvloed worden door subjectieve factoren zoals leeftijd, geslacht of ras.

 3. Precisie: AI-tools kunnen grote hoeveelheden data verwerken en relevante informatie identificeren. Hierdoor worden de meest geschikte kandidaten snel en nauwkeurig geselecteerd, zonder dat er belangrijke factoren over het hoofd worden gezien.

 4. Personalisatie: AI-tools kunnen specifieke kenmerken van kandidaten identificeren en deze koppelen aan de juiste functie-eisen. Hierdoor krijgen recruiters en HR-professionals snel een beeld van de meest geschikte kandidaten en kunnen ze gericht actie ondernemen.

Hoe recruit je via A.I.

Er zijn verschillende manieren waarop A.I. kan worden gebruikt bij het recruiten:

 1. Sollicitanten-screening: A.I. kan worden gebruikt om cv’s te analyseren en te beoordelen of ze aan de eisen van de functie voldoen.

 2. Chatbots: Chatbots kunnen worden ingezet om sollicitanten te helpen met vragen over de functie, het bedrijf en de sollicitatieprocedure.

 3. Assessment-tools: A.I.-gebaseerde assessment-tools kunnen sollicitanten helpen bij het bepalen van hun competenties en vaardigheden, en kunnen bedrijven helpen bij het bepalen of een sollicitant geschikt is voor de functie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat A.I. niet de menselijke inschattingen moet vervangen, maar dat deze als een hulp kan worden ingezet om het recruiten efficiënter en objectiever te maken. Het is aanbevolen om A.I.-gebaseerde recruitmenttools te gebruiken als aanvulling op, en niet als vervanging van, menselijke inschattingen.

Welke hulpmiddelen zijn er voor recruitment via Artificial intelligence

Er zijn verschillende hulpmiddelen die bedrijven kunnen gebruiken voor recruitment via Artificial Intelligence (A.I.), waaronder:

 1. Talent Acquisition Software: Dit zijn softwareoplossingen die bedrijven helpen bij het beheren van hun wervings- en selectieproces, waaronder vacaturemanagement, cv-screening, sollicitatieformulieren en candidate tracking.

 2. Chatbots: Chatbots kunnen worden gebruikt om kandidaten te helpen bij het beantwoorden van veelgestelde vragen en om hen door het aanmeldingsproces te begeleiden.

 3. Natural Language Processing (NLP) en Machine Learning (ML) modellen: Deze technologieën kunnen worden gebruikt om cv’s en sollicitatiebrieven te analyseren en te beoordelen of kandidaten geschikt zijn voor de functie.

 4. Videocontent analyse: A.I. kan worden gebruikt om videocontent te analyseren en te beoordelen, zoals videopresentaties of virtuele sollicitatiegesprekken.

 5. Predictive Analytics: Predictive analytics kunnen worden gebruikt om te voorspellen welke kandidaten waarschijnlijk de meest geschikte zijn voor een bepaalde functie, op basis van historische gegevens en trendanalyses.

Dit zijn de meest gebruikte hulpmiddelen. AI zal er vooral voor zorgen dat de recruiter zijn tijd anders gaat besteden. Daarnaast moet de kans om een langer dienstverband vergroot worden door het inzetten van voorspelende tools. Wij verwachten dat de rol van de mens nog steeds belangrijk is bij het binnen halen van de juiste talenten. 

Hoe vind je kandidaten via A.I.

Zal AI Linkedin gaan vervangen, of wordt het een combinatie. Microsoft eigenaar van Linkedin heeft in ieder geval al een groot aandeel in Chat Open AI genomen. Op dit moment zijn er verschillende manieren om kandidaten te vinden via Artificial Intelligence (A.I.), de belangrijkste zijn:

 1. Job boards en wervingsplatforms: Veel job boards en wervingsplatforms gebruiken A.I. om kandidaten te matchen met beschikbare vacatures op basis van hun cv en profielgegevens.

 2. Sociaal netwerkanalyse: A.I. kan worden gebruikt om het sociaal netwerk van kandidaten te analyseren en te bepalen of zij kwalificeren voor de functie.

 3. Datamining: A.I. kan worden gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en kandidaten te vinden die aan de eisen van de functie voldoen.

 4. Sollicitatie-screening: A.I. kan worden gebruikt om cv’s en sollicitatiebrieven te analyseren en te beoordelen of kandidaten geschikt zijn voor de functie.

A.I. is alleen een hulpmiddel bij het vinden van kandidaten. Het is nog steeds belangrijk is om menselijke inschattingen te blijven gebruiken en de uitkomsten van A.I. met zorg te beoordelen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de A.I.-tools die ze gebruiken transparant en eerlijk zijn, en dat ze geen discriminerende criteria bevatten. Bovendien is het belangrijk om de privacy van kandidaten te beschermen en te waarborgen dat hun gegevens op een veilige manier worden verwerkt.

Welke vacatures zijn met A.I. in te vullen

Vacatures die meer gericht zijn op specifieke vaardigheden en ervaringen en minder afhankelijk zijn van persoonlijke kenmerken, zijn in het algemeen makkelijker via Artificial Intelligence (A.I.) in te vullen. Hieronder staan enkele voorbeelden van vacatures die geschikt kunnen zijn voor A.I.-recruitment:

 1. Technische functies: Functies in de technische sector, zoals softwareontwikkelaars of netwerkbeheerders, kunnen meestal makkelijker worden ingevuld met behulp van A.I., omdat deze vaak gericht zijn op specifieke technische vaardigheden en ervaringen.

 2. Operationele functies: Operationele functies, zoals magazijnmedewerkers of productiemedewerkers, kunnen makkelijker worden ingevuld via A.I. omdat ze vaak minder afhankelijk zijn van persoonlijke kenmerken en meer gericht zijn op specifieke vaardigheden en ervaringen.

 3. Financiële functies: Financiële functies, zoals boekhouders of financieel analisten, kunnen ook makkelijker worden ingevuld met behulp van A.I., omdat deze vaak gericht zijn op specifieke financiële vaardigheden en ervaringen.

 4. Administratieve functies: Administratieve functies, zoals administratieve ondersteuning of secretariële functies, kunnen eveneens makkelijker worden ingevuld met behulp van A.I., omdat deze vaak gericht zijn op specifieke administratieve vaardigheden en ervaringen.

Houd er rekening mee dat, hoewel bepaalde vacatures mogelijk makkelijker zijn via A.I. in te vullen, het nog steeds belangrijk is om menselijke inschattingen te blijven gebruiken en de uitkomsten van A.I. met zorg te beoordelen. 

Conclusie

AI is een effectieve en efficiënte tool voor recruitment en werving en selectie. Het verbetert de snelheid, objectiviteit, precisie en personalisatie van het proces, waardoor organisaties beter in staat zijn om de juiste kandidaten te vinden en aan te trekken.

Of je nu een start-up of een groot bedrijf bent, AI kan de werving en selectieprocedure verbeteren en je helpen om de beste talenten aan te trekken. Dus, overweeg de implementatie van AI in je werving en selectieprocedure en ontdek de voordelen voor jouw bedrijf.

Wil je weten wat recruitment via nieuwe methoden zoals A.I. voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp