Waarom No Cure No Pay Recruitment niet werkt

Slim personeel werven

Steeds meer bedrijven binnen de recruitment bieden hun diensten aan op basis van no cure, no pay. Als er geen geschikte kandidaat wordt gevonden voor de vacature hoeft er niets te worden betaald voor de diensten vanuit de organisatie. Dat klinkt voor bedrijven als een ideale deal, maar is dit niet te mooi om waar te zijn? Steeds vaker blijkt dat no cure, no pay niet werkt en wij vertellen je graag waarom.

Het principe no cure, no pay

‘No cure, no pay’ is een term die in diverse sectoren wordt gebruikt om een werkwijze aan te duiden die gebaseerd is op een resultaatsverplichting. Zowel in de advocatuur als in de recruitment houdt het in dat er geen betalingsverplichting is wanneer er geen oplossing wordt geboden of geen goed einde is van de werkzaamheden. 

 

Wanneer de recruiter geen passende kandidaat kan aandragen voor een openstaande vacature vervalt de betalingsverplichting voor het bedrijf. Het principe zou het inschakelen van externe recruiters aantrekkelijker moeten maken voor organisaties, maar is dit ook daadwerkelijk het geval?

De voordelen van no cure, no pay recruitment

De voordelen van no cure, no pay lijken duidelijk te zijn. Je hoeft als organisatie geen kosten te maken voor recruitment wanneer er door de externe recruiter geen geschikte kandidaat wordt gevonden voor de openstaande positie. Dat lijkt een perfecte deal te zijn, er wordt tenslotte bespaard op recruitmentkosten wanneer de zoektocht geen goed einde heeft. Maar wat nu als er wel een geschikte kandidaat wordt aangedragen? Hoe zit het dan met de kosten?

Het nadeel van no cure, no pay recruitment

Dat brengt ons direct bij één van de grootste nadelen van no cure, no pay: de hoge kosten. Wanneer er namelijk wel een geschikte nieuwe werknemer wordt gevonden door de recruiter liggen de kosten hiervoor doorgaans vele malen hoger dan wanneer er niet op basis van no cure, no pay wordt gewerkt. Het is tenslotte een verdienmodel en een erg succesvol model. 

 

Vaak ligt de vergoeding bij no cure, no pay een stuk hoger voor de dienstverlening of wordt er gewerkt met een vergoeding in de vorm van een percentage van het jaarsalaris van de nieuwe werknemer. Je kunt je voorstellen dat deze kosten flink op kunnen lopen.

Waarom no cure, no pay niet werkt

En werkt no cure, no pay wel om de juiste kandidaat op de juiste positie te krijgen? Dat is tenslotte de voornaamste taak van een externe recruiter. Dat valt nog te bezien. 

 

Als recruitment op basis van commercieel belang kan de drijfveer verschuiven van ‘het vinden van de juiste kandidaat’ naar ‘het snel en efficiënt vervullen van een vacature’. Dit is absoluut niet in het voordeel van de organisatie. Er is minder binding tussen de recruiter en de organisatie en het financiële belang komt voorop te staan.  

 

Maar er zijn meer redenen waarom no cure, no pay niet werkt. Zo kan deze werkwijze lastig zijn wanneer er wordt gezocht naar geschikte kandidaten voor specifieke posities. Voor instapposities kan no cure, no pay daadwerkelijk zorgen voor een interessante pool aan kandidaten. Dit omdat het aanbod aan gepaste kandidaten groot is en recruiters veel kandidaten hebben om aan te bieden. 

 

Het verhaal is anders wanneer er gezocht wordt naar werknemers voor een hogere functie. De hoeveelheid inspanning die moet worden verricht voor het vinden van geschikte kandidaten kan de recruiter demotiveren en zorgen voor minder resultaat. De recruiter heeft geen harde verplichting en jij wacht tevergeefs op resultaat. 

Het alternatief

Als no cure, no pay geen gewenst resultaat biedt en geen aantrekkelijke optie is voor een organisatie, wat blijft er dan over? Het alternatief is een recruiter die werkt op basis van een fixed fee. 

 

Als er wordt gewerkt met een fixed fee in plaats van no cure, no pay wordt er, op basis van een vooraf bepaald bedrag, een overeenkomst aangegaan voor recruitment. Hierdoor wordt de recruiter niet beperkt door commerciële belangen en tijdsdruk en kan er met zorg en aandacht gezocht worden naar de ideale kandidaat voor de functie.

 

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van recruitmentsoftware om de ideale kandidaat te vinden voor een vacature. Met behulp van software kun je namelijk als organisatie werken aan een talentpool, de juiste kandidaten vinden en bereiken en het werving- en selectieproces automatiseren. Dat zorgt voor een recruitmentstrategie die aansluit bij jullie wensen en het beschikbare budget van de organisatie. 

Maak de juiste keuze

Het zal per vraag verschillen wat de beste optie is. Vaak heb je geen tijd te verliezen en wil je snel schakelen. Wil je advies over de beste aanpak voor jullie vacature? Neem dan contact.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
credit card, payment, credit-1730085.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.