De Toekomst van Werving: Top Recruiting Trends van 2023

Slim personeel werven

De wereld van werving en selectie is constant in beweging. Als we naar de toekomst kijken, zijn er enkele belangrijke trends die de manier waarop bedrijven talent aantrekken en behouden in 2023 zullen beïnvloeden. In deze blogpost zullen we de top recruiting trends van 2023 verkennen.

Trend Thuiswerken en Remote Work

Remote work is een trend die al een tijdje bestaat, maar pas echt van de grond kwam in 2020. Het heeft de manier waarop bedrijven werken veranderd en heeft geleid tot een toename van het aantal banen dat op afstand kan worden gedaan. Bedrijven moeten zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit en manieren vinden om effectief op afstand te werken. Dit kan onder meer het implementeren van nieuwe technologieën en communicatietools omvatten, evenals het heroverwegen van traditionele werkuren en -schema’s. Bekijk dit onderwerp.

AI in Recruitment

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven om hun wervingsproces efficiënter te maken. AI kan in enkele seconden door honderden of duizenden kandidaten zoeken en bepalen of iemand geschikt is voor een functie. Dit kan bedrijven helpen tijd en middelen te besparen in het wervingsproces. Bovendien kan AI helpen bij het verminderen van menselijke vooroordelen bij het werven, wat kan leiden tot een meer diverse en inclusieve werkplek. 

Veranderende Beroepsbevolking

Er is een groeiende kloof in de beroepsbevolking als gevolg van het pensioen van babyboomers en het hoge aantal mensen dat hun baan opzegt. Dit betekent dat werkgevers serieus moeten gaan nadenken over hoe ze goede kandidaten kunnen aantrekken. Dit kan onder meer het aanbieden van concurrerende salarissen en voordelen, het creëren van een aantrekkelijke bedrijfscultuur, en het aanbieden van mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei omvatten. 

4. Afname van Soft Skills

Er is een groeiend tekort aan soft skills in Nederland. Soft skills zijn dingen zoals tijdmanagement, probleemoplossing, openbaar spreken, teamwork, houding en leiderschap. Deze vaardigheden worden steeds belangrijker in de werkplek. Bedrijven moeten manieren vinden om deze vaardigheden te cultiveren bij hun werknemers, zoals door middel van training en ontwikkelingsprogramma’s. Aangezien niet ieder bedrijf deze kennis in huis heeft, zie je ook een groei in de vraag naar interim hr diensten. 

Verhoogde nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie

Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) zijn steeds belangrijker geworden in de wervingsstrategieën van bedrijven. Bedrijven erkennen dat een diverse en inclusieve werkplek kan leiden tot meer innovatie, betere besluitvorming en hogere werknemerstevredenheid. Om dit te bereiken, moeten bedrijven hun wervingspraktijken heroverwegen om ervoor te zorgen dat ze een breed scala aan kandidaten aantrekken en selecteren.

De opkomst van de gig-economie

De gig-economie, waarbij werknemers op freelance of tijdelijke basis werken in plaats van fulltime, is in opkomst. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen voor bedrijven en werknemers. Bedrijven kunnen profiteren van de flexibiliteit en kostenbesparingen die de gig-economie biedt, terwijl werknemers kunnen profiteren van de mogelijkheid om te werken waar en wanneer ze maar willen.

De toenemende rol van data in werving

Data speelt een steeds grotere rol in het wervingsproces. Bedrijven gebruiken data om inzicht te krijgen in waar en hoe ze het beste talent kunnen vinden, welke wervingsstrategieën het meest effectief zijn, en hoe ze hun wervingsproces kunnen verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van AI en machine learning omvatten om patronen en trends in de data te identificeren.

Benieuwd naar wat deze trends voor jouw organisatie betekenen? Neem dan contact op. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
startup, meeting, brainstorming-594090.jpg