De voor en nadelen automatiseren van het recruitmentproces

Slim personeel werven

Het recruitmentproces is door de jaren heen steeds uitgebreider geworden.

Waar vroeger het recruitmentproces zich beperkte tot een sollicitatiebrief en een aanvullend gesprek bestaat het proces tegenwoordig uit diverse sollicitatierondes.

Het wervings- en selectieproces is er volledig op toegespitst om de juiste kandidaat te vinden voor de functie door middel van gesprekken, tests en soms zelfs proefopdrachten.

Door de omvang en de duur van het proces kan recruitment flink wat tijd en moeite kosten.

Gelukkig is de recruitment op veel vlakken te automatiseren. Steeds meer bedrijven maken gebruik van recruitment automation om het wervings- en selectieproces beter te stroomlijnen. Dit brengt veel voordelen met zich mee, maar er kleven ook zeker nadelen aan.

Wij bieden een overzicht van de voordelen en de nadelen van het automatiseren van het recruitmentproces.

De voordelen van recruitment automation

Efficiëntie

We weten al langer dat automatisering van een proces meestal gepaard gaat met meer efficiëntie. Door processen te automatiseren, wordt de werkdruk voor recruiters lager. Veel standaardberichten kunnen automatisch worden verzonden, sollicitatiegesprekken kunnen door kandidaten zelf digitaal worden ingepland en tests voor kandidaten kunnen digitaal beschikbaar worden gesteld en automatisch worden afgenomen.

Werving kandidaten

Veel bedrijven kampen met de uitdaging om de juiste kandidaten te vinden voor een functie. Door de krapte op de arbeidsmarkt in diverse sectoren is er veel vraag naar personeel. Door middel van automatisering kan de werving van kandidaten aanzienlijk eenvoudiger worden gemaakt. Specifieke softwaretools kunnen de werving, tracking en het sorteren van kandidaten aanzienlijk vergemakkelijken.  

Snelheid

Door recruitment automation kan het recruitmentproces aanzienlijk worden verkort. Omdat veel processen geautomatiseerd kunnen worden, kunnen de stappen in het proces korter op elkaar worden gepland en sneller worden afgehandeld. Bovendien kunnen diverse kandidaten tegelijkertijd het proces doorlopen. Hierdoor is de tijd tussen het beschikbaar maken van de vacature en het aannemen van een nieuwe werknemer aanzienlijk korter.

Inzicht in proces

Het is normaal dat tijdens het wervings- en selectieproces kandidaten afvallen. Sollicitanten kunnen een baan elders vinden of toch van gedachten veranderen. Normaliter wordt hier vrij weinig aandacht aan besteed en dit is jammer, want door inzicht te krijgen in het proces van de sollicitanten kun je veel waardevolle informatie opdoen. Door meer stappen van het proces te automatiseren, krijg je beter inzicht in het verloop van de kandidaten en hierdoor kan het proces nog beter afgestemd worden op de sollicitanten.

De nadelen van recruitment automation

Minder persoonlijk

Het mag duidelijk zijn dat door recruitment automation het wervings- en selectieproces aanzienlijk minder persoonlijk wordt. Veel kandidaten krijgen maar weinig kans om direct in contact te komen met iemand van het bedrijf en dit kan averechts werken. Voor sollicitanten is alleen de vacature informatie niet genoeg om een keuze te maken. Zij willen langskomen op locatie, de sfeer proeven en de interactie aangaan met meerdere personen.

Inflexibiliteit

Alhoewel recruitment automation veel standaardprocessen vereenvoudigt, blijken de tools vaak toch erg beperkt en inflexibel te zijn. Voor het versturen van standaardberichten, het inplannen van afspraken en het afnemen van tests is dit weinig relevant, maar bij ingewikkeldere zaken in het recruitmentproces kan dit voor problemen zorgen. Zo kan het zomaar voorkomen dat bepaalde sollicitaties niet in behandeling worden genomen door issues met het format, het gebruik van bepaalde keywords of het lettertype. Bovendien is het systeem juist door deze werking ook weer eenvoudig te bespelen. Door slim gebruik van keywords kunnen sollicitanten juist ervoor zorgen dat ze, wellicht onterecht, extra opvallen.

Minder diversiteit

Er wordt vaak geclaimd dat door automatisering de diversiteit op de werkvloer kan worden bevorderd. De softwaretools die hiervoor zijn ontwikkeld, en vaak werken met AI,  hebben namelijk geen bias en beoordelen kandidaten puur op ervaring en vaardigheden. Er zou niet worden gekeken naar gender, afkomst, religie en leeftijd. Helaas is dit niet waar. De softwaretools zijn namelijk door mensen geprogrammeerd en de AI leert door middel van informatie die wij aanbieden. Hierdoor kunnen biases onbedoeld juist worden aangeleerd en geïmplementeerd in de software. Recruitment automation is dus niet automatisch een oplossing voor het bevorderen van diversiteit op de werkvloer.

Iets voor jou het automatiseren van je recruitmentproces

Een deel van het proces kan je altijd automatiseren maar afhankelijk van het soort vacature is het belangrijk hoe ver je dit doet. Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden voor jullie organisatie of kijk verder bij het automatiseren van een talentpool. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
voordelen automatisering recruitment proces
Picture of Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.