Een ATS-systeem kiezen: waar let je op?

Slim personeel werven

Er zijn allerlei manieren waarop de recruitment binnen een bedrijf efficiënter kan worden ingericht om tijd en geld te besparen binnen het bedrijf. De implementatie van een ATS-systeem is tegenwoordig een heel populaire keuze. Met een Applicant Tracking System wordt de recruitment in één keer een stuk eenvoudiger en efficiënter. Maar hoe kies je een systeem dat past bij jouw bedrijf en jouw recruitmentstrategie? Kortom: waar let je op bij het kiezen van een ATS-systeem?

Wat is een ATS-systeem?

De afkorting ATS staat voor Applicant Tracking System. Een ATS-systeem is software om de recruitment te stroomlijnen en te automatiseren. Met dit systeem kun je zowel de werving als de selectie vergemakkelijken. Zo bespaar je op kosten en moeite binnen het bedrijf. Bovendien maakt het gebruik van recruitment software het solliciteren voor kandidaten ook een stuk prettiger en overzichtelijker.

Er zijn diverse ATS-systemen verkrijgbaar en de functionaliteiten kunnen verschillen. Doorgaans biedt recruitment software opties als het delen van vacatures op relevante plekken, het screenen van cv’s, het plannen van sollicitatiegesprekken, onderlinge communicatie en het opbouwen van talentpools. Zo wordt de recruitment een stuk eenvoudiger voor alle betrokken partijen binnen en buiten het bedrijf en vinden jullie zonder moeite de meest geschikte kandidaten.

Waar let je op bij het kiezen van recruitment software?

Welk ATS-systeem het beste past bij jouw bedrijf is uiteraard een heel persoonlijke keuze. Het is tenslotte belangrijk dat het recruitmentsysteem past bij jullie behoeften en recruitmentstrategieën. Gelukkig heb je bij de meeste ATS-systemen veel vrijheden en de mogelijkheid om juist die functies te gebruiken die goed van pas komen. Let bij het kiezen van een ATS-systeem wel op de volgende zaken om tot een goede match te komen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het is misschien verleidelijk om voor recruitment software te kiezen met zoveel mogelijk interessante functies, maar ga vooral niet voorbij aan de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Zowel de werknemers als de sollicitanten zullen gebruikmaken van het systeem en het is belangrijk dat de software toegankelijk en begrijpelijk is. Als het systeem niet makkelijk in gebruik is, doet dit af aan de waarde van de ATS voor het recruitmentproces.

Beschikbare budget

ATS-systemen zijn verkrijgbaar voor grote en voor kleine bedrijven en in diverse prijsklassen. De keuze kan daardoor overweldigend zijn. Bepaal vooraf een budget voor het recruitmentsysteem zodat je gericht kunt zoeken naar een systeem dat aansluit bij jullie behoeften én beschikbare budget.

Indeling workflow

Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze en strategie over werving en selectie. Het is belangrijk om een Applicant Tracking System te vinden dat aansluit bij jullie workflow in plaats van de workflow aan te passen op het systeem. Breng dus, voordat je de keuze maakt voor een recruitmentsysteem, de werkwijze van jullie recruitmentafdeling in kaart en match deze met een systeem. 

Inzicht in cijfers

Het succes van de recruitment van jouw bedrijf valt of staat met inzicht in het recruitmentproces. Het is belangrijk om te zien hoe effectief diverse wervingsstrategieën zijn, hoeveel uitval er is en hoe het proces wordt doorlopen door potentiële kandidaten. Zo kan er op elk moment worden gesleuteld aan de werving- en selectiestrategieën. Kies dus voor een ATS-systeem met analytische tools om zicht te hebben op deze belangrijke cijfers. 

Koppeling met andere software

Binnen een organisatie wordt er vaak gebruik gemaakt van diverse softwarepakketten om alle processen te stroomlijnen. Het is dan ook belangrijk om het ATS-systeem naadloos te laten aansluiten op processen en programma’s die al worden gebruikt. Recruitment software kan zo bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de werkkalender, social mediakanalen, het e-mailprogramma en de website voor een optimale integratie. 

Reviews van andere gebruikers

Laat je bij de selectie van een ATS- systeem niet alleen leiden door de beloften van de ontwikkelaars, maar verdiep je ook eens in de ervaringen van andere gebruikers. Richt je daarbij met name op de ervaringen van bedrijven van soortgelijke omvang en met vergelijkbare recruitmentprocessen. Zo word je direct veel wijzer over de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van recruitment software. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
macbook, laptop, technology-2587217.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.