Personeel werven in het buitenland

Slim personeel werven

Uitbreiding over de grens en op zoek naar personeel

Het invullen van een vacature in het buitenland kan een stuk lastiger zijn dan in je eigen land. Hier heb je een netwerk en ken je de wegen om aan de juiste mensen te komen. Maar hoe doe je dat nu over de grens. Recruitment Center helpt al vele jaren met internationaal recruitment bedrijven met het vinden van de juiste kandidaten. Liever zelf aan de slag? Lees dan verder. 

Soms komt het voor dat je maar moeizaam de juiste kandidaten voor een functie kunt vinden tijdens de recruitment. De expertise die vereist is, blijkt maar weinig voorhanden te zijn in eigen land, of er is weinig animo voor de functie in kwestie. Ook de vergrijzing in Nederland en de huidige krapte op de arbeidsmarkt dragen eraan bij dat het soms lastig is om nieuw personeel te vinden. In deze gevallen is het mogelijk om personeel te werven in het buitenland. Soms is de juiste kennis en expertise wel beschikbaar bij kandidaten buiten Nederland of zijn er meer potentiële kandidaten over de grens te vinden. Maar hoe kun je effectief personeel werven in het buitenland? Daar geven we in dit artikel enkele praktische tips voor.

Doe gedegen onderzoek

Lukraak een vacature uitzetten buiten Nederland zet doorgaans weinig zoden aan de dijk. Doe eerst onderzoek voor je begint met het werven van personeel. Onderzoek in welke landen je de grootste kans hebt op het vinden van geschikte kandidaten. Waar is de expertise wel in huis? Waar matcht het opleidingsniveau het meest? En waar vind je een ruim aanbod aan beschikbare werknemers? Zo kun je de aandacht gericht vestigen op een bepaald land of een bepaalde regio. Dat maakt de werving een stuk efficiënter en houdt de kosten laag.

Stel een duidelijk profiel op

Voor elke vacature is het belangrijk om een duidelijk profiel op te stellen van de gewenste kandidaat, maar dit is nog relevanter bij recruitment in het buitenland. Je zult duidelijk moeten zijn in omschrijving van de gewenste kandidaat, de benodigde ervaring en kennis en praktische zaken als beschikbaarheid en arbeidsvoorwaarden. Het is tenslotte een intensief proces om in het buitenland te werven en je kunt je in dit proces minder misstappen en verkeerde keuzes permitteren. Het is ook belangrijk om vooraf al te hebben bepaald of het een functie op afstand betreft of een functie waarvoor de kandidaat naar Nederland zal moeten verhuizen.

Wees op de hoogte van de regels

Bij het werven over landsgrenzen komen andere zaken kijken dan bij werving binnen Nederland. Je zult rekening moeten houden met vergunningen, belastingen en allerlei regels. Wist je bijvoorbeeld dat je eerst op zoek zult moeten gaan naar geschikte kandidaten binnen de EU en Zwitserland? Pas al je binnen deze regio geen geschikte kandidaten kunt vinden, mag je beginnen met de werving en selectie buiten deze grenzen. Lees je goed in of laat je adviseren in dit proces, bijvoorbeeld door een recruitmentbureau of een bedrijf dat al eerder met dit bijltje heeft gehakt.

Presenteer jezelf

Er is een grote kans dat buiten Nederland niemand bekend is met jouw organisatie. Het is daarom niet alleen belangrijk om in de vacature goed te specificeren waar jullie naar op zoek zijn, maar om ook het bedrijf goed te presenteren. Je wilt uiteraard op een positieve manier de aandacht trekken en de mogelijke kandidaten een goed beeld geven van de organisatie. Neem de tijd om het bedrijf te presenteren in de vacature, maar besteed ook aandacht aan beeldvorming op social mediakanalen als Instagram, LinkedIn en zelfs Facebook. Veel werkzoekenden zoeken het bedrijf namelijk op social media op om een indruk te krijgen van het bedrijf. Aanwezigheid op social mediakanalen als LinkedIn en Instagram is sowieso geadviseerd in het recruitmentproces, of dit nu binnen of buiten Nederland is.

Neem een recruitmentbureau in de arm

De recruitment van nieuw personeel over landsgrenzen kan een ingewikkeld proces zijn. Gelukkig kun je als bedrijf altijd een recruitmentbureau in de arm nemen om je hierbij te ondersteunen of om je te ontzorgen. Een recruitmentbureau heeft alle kennis en expertise in huis om ook buiten Nederland de juiste kandidaten te vinden. Dat neemt je een heleboel werk, moeite en kosten uit handen.

Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Hij houdt van schrijven en deelt graag zijn kennis over het vinden van personeel.

Linkedin

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
africa, america, antarctica-1356784.jpg