Sollicitatiegesprek waar let je op?

Slim personeel werven

Waar je let op als werkgever bij een sollicitatie

Om de juiste personen te vinden voor jouw organisatie is het sollicitatieproces in het leven geroepen. Tijdens dit proces worden de kandidaten voor een bepaalde functie op diverse manieren getoetst. Er wordt gekeken of ze de juiste vaardigheden en kennis hebben voor de functie en of ze goed passen bij de organisatie. Het sollicitatieproces begint al vanaf het moment dat de sollicitatie zelf in behandeling wordt genomen. Hier worden namelijk al de eerste keuzes gemaakt. Maar het sollicitatiegesprek is vaak een belangrijke stap in dit proces. Heb je hier weinig ervaring mee? Lees dan dit artikel of huur een interim recruiter om dit te begeleiden. 

Dit is het moment dat de werkgever voor het eerst echt kennismaakt met de potentiële werknemer. Beide partijen doen hun best om de vragen adequaat te beantwoorden en een goede eerste indruk te maken. Een sollicitatiegesprek is spannend voor een kandidaat, maar ook voor de organisatie brengt het spanning met zich mee. Want waar let je op als recruiter om de juiste kandidaat te werven? Wij helpen je op weg en delen 5 red flags waar je tijdens een sollicitatiegesprek op moet letten.

Huiswerk niet gedaan

Een sollicitatiegesprek is iets dat gedegen wordt voorbereid door beide partijen. De recruiter zorgt ervoor dat hij of zij de informatie over de kandidaat heeft en kan vertellen over de organisatie en de functie. Het is aan de sollicitant om voldoende kennis te hebben over de organisatie en de functie waar hij of zij naar solliciteert.

De recruiter verwacht oprechte interesse en gerichte vragen. Als uit het gesprek blijkt dat de kandidaat het huiswerk niet heeft gedaan, toont dit direct een bepaalde desinteresse aan waar men alert op moet zijn.

Negativiteit over eerdere werkgevers

Wanneer de sollicitant, als er wordt gevraagd naar eerdere werkervaring, zich negatief uitlaat over het bedrijf of bepaalde werknemers is dit een enorme red flag. Bij opmerkingen als ‘Ik kon niet overweg met mijn baas’ of ‘Ik heb het liever niet over mijn vorige werkgever’ moeten direct alle alarmbellen afgaan. Het getuigt van weinig professionaliteit en het brengt het bedrijf is diskrediet. Zelfs als de kandidaat in zijn gelijk staat, is dit niet de manier om het aan te pakken. Je wilt als organisatie niet dat deze kandidaat, na de beëindiging van zijn werk bij de organisatie, negativiteit verspreidt of het bedrijf een slechte naam geeft.

Geen vragen stellen

Meestal krijgen kandidaten aan het einde van een gesprek de gelegenheid om vragen te stellen. Dit is het moment voor de sollicitant om de interesse in de positie extra kracht bij te zetten door intelligente vragen te stellen of te informeren naar zaken als werksfeer, verwachtingen of beleid. Als een kandidaat niet van deze gelegenheid gebruik maakt, is dat zeker een aandachtspunt. Het kan duiden op een slechte voorbereiding of op een bepaalde mate van desinteresse.

Onzekerheid tijdens de sollicitatie

Een sollicitatiegesprek is spannend en de meeste mensen ervaren flink wat zenuwen. Het is echter belangrijk dat de kandidaten deze zenuwen onder controle krijgen om goed te presteren. Als een kandidaat tijdens het gesprek aangedaan is door de zenuwen beïnvloedt dit niet alleen de kwaliteit van het gesprek, maar is dit ook een indicatie voor eventueel slechte stressbestendigheid op de werkvloer. Een gebrek aan oogcontact, niet uit de woorden kunnen komen en een onzekere houding zijn allemaal signalen van onzekerheid.

Te laat of te vroeg komen

De meeste sollicitanten weten wel dat ze nooit of te nimmer te laat moeten komen voor een sollicitatiegesprek. Het toont een gebrek aan respect voor de organisatie en het komt maar zelden voor dat ze de baan krijgen wanneer ze te laat zijn gekomen voor het gesprek. Maar als een kandidaat opmerkelijk vroeg is voor een gesprek is het ook een red flag. Natuurlijk willen sollicitanten op tijd zijn en plannen ze een ruime marge in, maar het is vervolgens wel fatsoenlijk als ze zelf deze tijd vullen tot het gesprek. Het is algemeen geaccepteerd dat kandidaten zo’n 10 minuten voor het gesprek aanwezig zijn. Als ze nog eerder zijn, is het zeker iets om mee te nemen in de overwegingen.

Weten hoe je de juiste mensen aan tafel krijgt? Neem dan contact op. 

 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
red flag, warning, beach-3132583.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.