Zo bouw je een netwerk via Linkedin

Slim personeel werven

Social media is niet meer uit ons leven weg te denken. We gebruiken Facebook om in contact te blijven met vrienden en familie, Twitter om op de hoogte te blijven van de actualiteiten en Instagram om inspiratie op te doen en foto’s en video’s te delen over ons leven.

Maar laten we vooral het belang van LinkedIn niet onderschatten. Dit sociale platform stelt je in staat om een effectief en uitgebreid zakelijk netwerk op te bouwen. De focus van LinkedIn ligt niet zozeer op visuele content of het versterken van vriendschappen, maar het platform is wel onmisbaar voor jouw carrière en het vinden van personeel. Via dit platform kun je namelijk zakelijke verbindingen aangaan, op de hoogte blijven van interessante posities en jezelf profileren binnen jouw branche. Maar hoe zorg je voor succes op dit platform? Wij geven tips voor het opbouwen van een netwerk op LinkedIn.

Het belang van een netwerk op LinkedIn

Om aan de slag te gaan met het platform is het belangrijk om eerst een profiel aan te maken. In dit profiel stel je jezelf voor en geef je inzicht in jouw opleidingen, werkervaring en kwaliteiten. Neem hier zeker de tijd voor en vergeet geen persoonlijke noot en foto toe te voegen. Het is een online visitekaartje van onschatbare waarde en het biedt anderen de mogelijkheid om met jou in contact te komen via het platform.

Daarna begin je met het bouwen aan een netwerk. Dit netwerk is het primaire doel van LinkedIn. Door een kwalitatief en actief netwerk op te bouwen, maak je optimaal gebruik van het platform. Je bouwt een netwerk op van jouw bestaande contacten, je komt in contact met mensen die interessant kunnen zijn voor jouw carrièrepad en je blijft op de hoogte van wat er speelt in jouw vakgebied. Door actief te zijn op LinkedIn speel je jezelf misschien wel heel slim in de kijker van een bedrijf of recruiter.

Zo bouw je een netwerk op via LinkedIn ook voor personeel vinden

Er zijn verschillende manieren om een netwerk op te bouwen en uit te breiden op LinkedIn. Vaak zal dit netwerk een mix zijn van al bestaande kennissen, vrienden en collega’s en zakelijke relaties die je wel of niet persoonlijk kent. Veel bedrijven en recruiters maken gebruik van LinkedIn om in contact te komen met potentiële werknemers of om relaties op te bouwen. Om de juiste connecties te binden voor jullie functies heb je wel wat vaardigheden nodig. Een interim recruiter kan dit voor jullie doen.

Een netwerk opbouwen via LinkedIn verloopt dus heel anders dan via elk ander social mediaplatform. Om je op weg te helpen, geven wij tips voor het opbouwen van een netwerk via LinkedIn.

Bestaande kennissen en vrienden uitnodigen

Als je net begint met LinkedIn zul je waarschijnlijk nog weinig zakelijke contacten hebben om toe te voegen aan jouw netwerk. Daarom beginnen mensen vaak met het uitnodigen van bestaande kennissen, vrienden en collega’s. Hierbij is de sociale relatie minder relevant dan de zakelijke gemeenschappelijkheden. Op een platform als Facebook of Instagram sluit men liever niemand buiten, maar op LinkedIn heeft een netwerk enkel waarde als het zakelijk gezien interessant is. Voel je dus absoluut niet verplicht om je verre oom of je vriendin van de middelbare school toe te voegen.

Zoek collega’s en studiegenoten op

LinkedIn heeft een vrij efficiënte zoekfunctie waarmee je via namen, via scholen, bedrijven of organisaties of via gemeenschappelijke kennissen mensen kunt opzoeken en kunt uitnodigen. Maak hier zeker gebruik van om collega’s van dezelfde organisatie of oud-studiegenoten op te zoeken en een verzoek tot connectie te versturen. Dit zijn mensen waarmee je zakelijk veel gemeen hebt en die mogelijk van nut kunnen zijn voor jouw netwerk. Bovendien is het leuk om te ontdekken wat iedereen nu doet en biedt het een ingang voor hernieuwd contact.

Word lid van een groep

Op LinkedIn vind je niet alleen individuen en organisaties, maar ook gespecialiseerde groepen. Deze groepen zijn vaak gericht op een specifieke branche of een bepaald onderwerp. Hier vind je veel gelijkgestemden. Word dus zeker lid van een groep om nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen op te doen. Zo bouw je actief aan nieuwe connecties en een naam binnen deze community.

Maak een connectie met nieuwe contacten

Als je voor jouw werk veel nieuwe mensen ontmoet of netwerkevents bijwoont, is LinkedIn een fantastisch alternatief voor het klassieke visitekaartje. In plaats van kaartjes uit te wisselen, kun je via LinkedIn een connectie aangaan. Zo heb je direct het nieuwe contact versterkt en zo breid je continu jouw bestaande netwerk uit met interessante mensen uit jouw vakgebied.

Gebruik Linkedin om iets te brengen

Vaak zien mensen het Linkedin profiel als CV. Onze tip, gebruik hem andersom. Zorg voor een goed profiel om kandidaten voor jouw vacature te vinden. Maak connecties met interessante kandidaten en bouw zo je netwerk voor vacatures.

Kost dit te veel tijd? Denk dan aan het automatisch bouwen van een netwerk via een talentpool. Zo heb je een database met interessante connecties en leren kandidaten jou bedrijf kennen.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
linked in, logo, company-2668692.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.