Recruitment voor start-ups en scale-ups

Slim personeel werven

Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures om te vervullen dan er werknemers beschikbaar zijn. In veel sectoren is het lastig om geschikt personeel te vinden. Dat is voor gevestigd bedrijven en organisaties al lastig, maar helemaal voor start-ups en scale-ups. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de recruitment voor start-ups en scale-ups aan kunt pakken.

De risico’s van start-ups en scale-ups

De laatste jaren lijken er meer start-ups dan ooit actief te zijn. Millennials zijn ondernemend en werken graag voor zichzelf. Met hun innovatieve ideeën beginnen ze enthousiast aan een nieuw avontuur om impact te kunnen maken in de wereld. Onderdeel zijn van het team van een start-up is spannend. Je bent een zeer waardevol lid van het team en je krijgt de unieke kans om de ontwikkeling van een bedrijf van binnenuit mee te maken. Er zijn volop groeimogelijkheden binnen het bedrijf en als het bedrijf een succes is, profiteer je hier financieel ook direct van. Maar het is ook erg onzeker. Veel start-ups slagen niet, met faillissementen en ontslagen als gevolg. Veel kandidaten vinden het risico op ontslag van een start-up, en zelfs een scale-up, erg groot.

Naast het mogelijke risico op ontslag brengt een start-up nog meer mogelijke hindernissen met zich mee. Men weet dat een beginnend bedrijf veel werk en tijd kost en dat gaat vaak ten koste van het privéleven. Als onderdeel van een start-up zal de grens tussen zakelijk en privé vaak enigszins vervagen. De dagen zijn regelmatig lang en vermoeiend en niet iedereen heeft de tijd of is in de gelegenheid voor deze commitment.

Pluspunten van werken bij een start-up

Vanwege de eerdergenoemde financiële onzekerheid en de lange dagen, is werken bij een start-up of scale-up voor veel mensen niet aantrekkelijk. Recruitment voor deze bedrijven kan dan ook behoorlijk lastig zijn. Maar een goede recruiter weet als geen ander de positieve aspecten van werken bij een start-up of scale-up te benoemen. En die zijn er ook in overvloed.

Groeimogelijkheden

Het team van een start-up is vaak klein en hierdoor ben je altijd actief betrokken bij de ontwikkelingen van het bedrijf. Als de start-up of scale-up groeit, is er een grote kans dat de werknemer binnen het bedrijf ook doorgroeit. De kans op een leidinggevende positie binnen slechts enkele jaren is hierdoor erg groot.

Een steile leercurve

Werken bij een start-up is vaak flink aanpoten. Meestal leer je on the job en ben je bij veel processen actief betrokken. Dit kan overweldigend zijn als werknemer, maar het biedt ook de unieke mogelijkheid om heel veel werkervaring op te doen in een relatief korte tijd. Je bent niet beperkt tot een specifieke functie of een bepaalde taak en je leert direct in de praktijk wat wel of juist niet werkt.

Recruitment voor start-ups en scale-ups

Een recruiter die op zoek is naar kandidaten voor een start-up of scale-up doet er goed aan om de positieve aspecten van werken bij dit type bedrijf sterk te benadrukken. Het zal zeker niet voor iedereen zijn, maar er zijn kandidaten die zeer geïnteresseerd zijn in deze groeimogelijkheden en leerkansen. Naast het benadrukken van deze pluspunten zijn er meer technieken aan te wenden om de recruitment voor start-ups en scale-ups te vergemakkelijken.

Focus op start-up ervaring

Als je op zoek gaat naar kandidaten die mogelijk geïnteresseerd zijn in werken voor een start-up of scale-up kan het lonen om mensen uit te zoeken die al ervaring hebben met een start-up. Zij weten precies wat de voor- en nadelen zijn van dit werk en hebben in het verleden al bewezen dat ze hiervoor openstaan.

Bepaal de doelgroep

Door inzicht te krijgen in de doelgroep voor deze functie kun je een stuk gerichter recruiten. Veel start-ups worden opgezet door millennials en deze generatie is ook meer bereid om voor een start-up te werken dan mensen uit generatie X of babyboomers. Met deze informatie wordt het eenvoudiger om potentiële kandidaten te identificeren.

Gebruik social media

Recruitment via social media wordt steeds belangrijker. De nieuwere generaties zijn actief aanwezig op platformen als Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn en door hier gebruik van te maken, bereik je effectief de juiste doelgroep.

Diverse fases van recruitment voor scale-ups

Als start-up en scale-up heb je te maken met verschillende behoeften van het recruitment proces. Het aannemen van de eerste mensen die moeten zorgen voor groei kan heel spannend zijn. Veel start-ups kiezen in deze fase voor een headhunter of werving en selectie bureau.

Wanneer er meerdere vacatures uitstaan, wordt een headhunter vaak te kostbaar en is het voordeliger om over te gaan naar een interim recruitment oplossing.

Als start up is het dus fijn om te vertrouwen op een bureau die de juiste diensten biedt tijdens elke fase van het recruitment proces. Meer weten? Neem contact op.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp