Tips voor het schrijven van een vacaturetekst

Slim personeel werven

Op zoek naar tips voor een aansprekende vacaturetekst die de juiste mensen trekt? Lees verder voor de beste tips om kandidaten te laten reageren.

Goede vacaturetekst belangrijk

Tijdens het sollicitatieproces is het voor sollicitanten belangrijk om een goede sollicitatiebrief en cv op te stellen. Deze tekst is natuurlijk de eerste indruk die je afgeeft. Het is echter voor de organisatie die op zoek is naar medewerkers net zo belangrijk om een goede eerste indruk af te geven. Daarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk. De tekst geeft niet alleen de wensen voor nieuwe medewerkers aan, maar geeft mogelijke sollicitanten ook een indruk van het bedrijf, het personeel en de werksfeer. Wij geven 5 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

Tips voor een goede vacaturetekst

 

Schrijf een pakkende intro

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan zoeken naar meer dan alleen inkomsten. Ze willen het liefst werken bij een bedrijf met karakter, een goede sfeer en volop mogelijkheden. In de intro van de vacaturetekst geef je een voorproefje van de organisatie. De toon van de intro, de beschrijving van de organisatie en de manier waarop mogelijke sollicitanten worden aangesproken spreken boekdelen. Maak dus zeker gebruik van een goede intro om de juiste kandidaat aan te spreken voor jouw vacature.

Beperk de functie-eisen

Het klinkt misschien vreemd, maar door de opsomming van functie eisen te beperken, spreek je juist jouw ideale kandidaat meer aan. Veel mensen laten zich afschrikken door een lange lijst met functie eisen. Bovendien loop je het risico dat potentiële kandidaten niet solliciteren als ze niet aan alle eisen voldoen. Veel vacatureteksten bestaan uit een lange lijst, vaak onrealistische, verwachtingen voor de kandidaat. Beperk je liever tot de echte must haves en ontdek tijdens de procedure wat de kandidaten verder te bieden hebben. Je wordt vaak aangenaam verrast.

Vermijd spelfouten

Helaas komt het nog steeds erg vaak voor dat een vacaturetekst vol staat met spel- en stijlfouten. Het staat niet alleen slordig, maar het zorgt er ook voor dat kandidaten jouw organisatie minder serieus nemen. Het kan voor veel mensen namelijk een echte afknapper zijn. Laat iemand anders de vacaturetekst dus nog eens nalezen en vergeet niet de spellingscontrole uit te voeren.

Duidelijke functietitel

Bedrijven worden de laatste jaren steeds creatiever met hun functietitels. Om de aandacht van sollicitanten te trekken, zijn functietitels als ‘creatieve duizendpoot’, ‘spin in het web’ en ‘replenisher’ eerder regel dan uitzondering. Helaas werken deze ‘pakkende’ titels vaak averechts. Mensen begrijpen minder snel wat er van ze wordt verwacht en reageren daarom gewoon niet. Of je krijgt juist reacties van mensen die minder geschikt zijn voor de functie. Om de juiste kandidaten aan te spreken, is een pakkende en duidelijke functietitel essentieel.Het grootste vacatureplatform Linkedin geeft al bestaande functie titels weer.

Schroom niet om in de functietitel zo duidelijk mogelijk te zijn. Vermeld desgewenst zelfs het aantal uren, opleidingsniveau en de werklocatie. Een functietitel als ‘geriatrie verpleegkundige HBO (32+ uur in Amsterdam)’ is duidelijk en spreekt de juiste doelgroep aan. Met slim werven helpen wij de juiste tekst en titel op doelgroep af te stemmen.

Verwachtingen uitspreken

Naast de functie-eisen is het in een vacaturetekst heel gebruikelijk om verwachtingen van de sollicitanten te beschrijven. Zo schets je een profiel waar de ideale kandidaat aan zou moeten voldoen. Door deze beschrijving weten sollicitanten beter wat ze kunnen bieden en wat ze mogen verwachten als ze eenmaal aan de slag gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om eerlijk te zijn over wat sollicitanten van de organisatie mogen verwachten. Vertel beknopt over de bedrijfscultuur, de sfeer, het salaris en andere beloningen en overige interessante arbeidsvoorwaarden. Zo komen beide partijen niet voor verrassingen te staan.

Tot slot

Als je deze tips opvolgt, zal de vacaturetekst voor de organisatie sneller de juiste kandidaten aanspreken die passen bij het bedrijf en de functie. Natuurlijk is het ook belangrijk om de vacaturetekst te laten voldoen aan de wettelijke regels. Zo is het niet toegestaan om onderscheid tussen sollicitanten te maken op basis van gender, afkomst, leeftijd, geaardheid en eventuele handicaps of (chronische) ziekten. Helaas gaat dit toch nog vaak mis in vacatureteksten. Houd de tekst dus professioneel, inclusief en aansprekend om een goede match te vinden voor jouw organisatie.

Vragen over de juiste vacaturetekst

Heb je nog vragen over het opstellen van de juiste vacature? Stel ze gerust.Wij helpen graag met het optimaliseren van de vacaturetekst en kunnen deze zeer voordelig op de juiste vacaturesites plaatsen zoals linkedin, Google for Jobs en Indeed.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp