Verschil Interim en Vast

Slim personeel werven

Een interim manager versus een vaste manager: wat zijn de verschillen?

Interimmers zijn de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen op de arbeidsmarkt. Het aantal zelfstandig werkende interim managers neemt toe en steeds meer bedrijven werken met een interim manager om tijdelijke uitval van de vaste manager op te vangen, een reorganisatie in goede banen te leiden of om een opdracht te begeleiden.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een interim manager en een vaste manager? En wat kunnen de voordelen zijn van het inhuren van een tijdelijke manager? We bespreken het in dit artikel.

De verschillen tussen een interim manager en een vaste manager

Alhoewel binnen sommige bedrijven en voor sommige opdrachten de werkzaamheden van zowel de interim manager als de vaste manager vrij veel overeenkomen, zijn er toch enkele grote verschillen tussen de twee te benoemen. We bespreken de grootste verschillen tussen interim managers en vaste managers.

De contractduur

Het grootste en meest opvallende verschil tussen interim managers en vaste managers, ook wel acting managers genoemd, is het contract. Vaste managers zijn vaak in loondienst en hebben een vast contract, met alle voordelen en verplichtingen die daarbij komen kijken.

Een interim manager werkt met tijdelijke contracten. Vaak wordt er een overeenkomst aangegaan voor een periode van 3 tot 9 maanden, maar dit varieert enorm per klus. De tijdelijke manager krijgt dus geen vast contract bij het bedrijf. Dit geeft de interim manager veel flexibiliteit, maar het geeft ook een bepaalde mate van onzekerheid.

Het salaris

De vaste manager is in loondienst en krijgt hierdoor een vast salaris, meestal onafhankelijk van zijn prestaties. Dit salaris gaat gepaard met bepaalde financiële zekerheden, zoals het opbouwen van sociale zekerheden en een vergoeding voor reiskosten. Bovendien krijgt de vaste medewerker doorbetaald tijdens vakanties en bij ziekte.

De interimmer werkt als zelfstandige en heeft een tijdelijk contract afgesloten. Hij of zij krijgt betaald voor de gewerkte uren binnen het bedrijf. Dit uurloon ligt vaak hoger dan dat van een vaste manager, maar de interim manager is zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen en het regelen van verzekeringen. Bovendien krijgt de interim manager geen financiële vergoeding in het geval van ziekte, uitval of vakantie.

De ervaring

Alhoewel zowel de vaste manager als de interim manager veel ervaring heeft kunnen opdoen in het managementvak tijdens de loopbaan heeft de interim manager doorgaans meer ervaring met verschillende werkgevers en werkwijzen. Hij of zij heeft zich tenslotte gespecialiseerd in tijdelijke opdrachten en weet snel te schakelen en zich snel aan te passen. Deze ervaring is voor bedrijven vaak van onschatbare waarde.

De verantwoordelijkheden

Het komt zeker voor dat een interim manager tijdelijk de functie van een uitgevallen manager oppakt. Bij zwangerschapsverlof, ziekteverlof, een openstaande functie of tijdelijke afwezigheid kan de interimmer de taken oppakken die anders zouden blijven liggen. Dit kunnen alle dagelijkse taken zijn, maar ook een deel van de taken die hoognodig gedaan moeten worden.

Het komt echter ook regelmatig voor dat een interim manager juist voor zijn of haar specifieke kennis en ervaring wordt ingehuurd. De taken die de interim manager dan krijgt zijn gericht op verbetering binnen de afdeling, het begeleiden van een transitie binnen het bedrijf of het implementeren van nieuwe structuren op de afdeling. De tijdelijke manager wordt met een heel specifiek doel voor ogen binnengehaald.

De promotiemogelijkheden

Een vaste manager is vaak al enige tijd werkzaam bij een bedrijf. Veel managers werken aan zelfontplooiing en doorgroei binnen de organisatie. Door ervaring op te doen en contacten op te bouwen is dit vaak uitstekend mogelijk. Dit is zelfs een reden voor veel mensen om in vaste loondienst bij een bedrijf te komen werken.

Een interim manager heeft doorgaans geen promotiemogelijkheden bij een bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Dit betekent echter niet dat een interimmer niet kan doorgroeien in deze rol. Over tijd en met het opdoen van ervaring ontwikkelt de interim manager zich tot iemand met bepaalde expertises en ervaringen. Dit verhoogt zijn of haar waarde op de arbeidsmarkt en stelt de interim manager in staat om specifieke opdrachten aan te nemen die voorheen buiten het bereik waren.

Conclusie

Alhoewel de werkzaamheden van de interim manager en de vaste manager veel gelijkenissen kunnen vertonen, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee functies. Welk type manager geschikt is voor jouw afdeling of voor een specifieke opdracht is geheel afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Wil je een manager aanstellen die langere tijd bij de organisatie blijft en die houdt van vastigheid en een bepaalde structuur? Dan past een vaste manager beter bij deze functie. Ben je echter op zoek naar een tijdelijke manager die de nodige ervaring en expertise meeneemt en die zelfstandig en flexibel kan opereren? Dan is een interim manager doorgaans de beste keuze.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
verschil tussen interim en vast dienstverband
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.