Zo vind je medewerkers met klein budget

Slim personeel werven

Het kan tegenwoordig best een uitdaging zijn om nieuwe medewerkers te vinden voor een organisatie. Veel bedrijven kampen met personeelstekorten en hebben moeite met het aantrekken van nieuw talent, vooral als het budget hiervoor niet zo ruim is.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om met beperkte financiële middelen de recruitment in goede banen te leiden. Wij geven praktische tips om nieuwe medewerkers te vinden met een klein budget.

Intern werven

Als het goed is barst jullie organisatie van het talent. Mensen die weten van het reilen en zeilen binnen de organisatie, die niet bang zijn om hard te werken en die helemaal bij het bedrijf en de bedrijfscultuur passen. 

Als een nieuwe functie beschikbaar wordt, is het verstandig om eerst eens binnen het bedrijf te zoeken naar geschikte medewerkers. Misschien is er wel iemand die graag wil doorstromen naar een andere afdeling of een nieuwe uitdaging aan wil gaan?

Door intern te werven bespaar je enorm op kosten en tijd voor recruitment. Interne doorstroom gaat tenslotte een stuk vlotter en is een minder grote hap uit het beschikbare budget.

Referral recruitment

Het kan natuurlijk zijn dat er binnen de eigen organisatie geen geschikte kandidaten beschikbaar zijn voor een vacature. Maar ook dan kunnen medewerkers een belangrijke rol spelen bij het vervullen van de openstaande rol.

Door gebruik te maken van de netwerken van werknemers is er direct een groot bereik voor mogelijk talent. 

Door een referral bonus in te zetten als mogelijke beloning is een medewerker bovendien erg gemotiveerd om geschikte kandidaten naar voren te schuiven en vacatures te delen binnen hun eigen netwerk.

Door gebruik te maken van referral recruitment bespaar je op kosten voor het uitzetten van een vacature op externe vacaturebanken.

Gebruik een talentenpool

Het proces van werving en selectie is niet goedkoop en kost veel tijd. Het is dan ook belangrijk om hier het maximale uit te halen.

Door tijdens de recruitment, en ook tussen vacatures in, actief te zoeken naar talent dat past bij de organisatie werk je aan een talentenpool die je kunt gebruiken wanneer er een openstaande functie is binnen het bedrijf. 

Bewaar de gegevens van interessante sollicitanten en aanstormend talent, uiteraard met hun toestemming.

Neem contact op wanneer er een positie vrijkomt binnen het bedrijf. Met een actieve talentenpool en een beetje geluk verloopt het recruitmentproces in de toekomst een stuk vlotter en is er minder budget nodig.

Gebruik een ATS-systeem

Automatisering binnen het bedrijf is een ontzettend goede manier om allerlei belangrijke processen efficiënter en kostenbesparend te maken. Dit geldt ook zeker voor de werving en selectie van medewerkers.

Met een ATS, een Applicant Tracking System, kun je allerlei belangrijke taken rondom de recruitment automatiseren en stroomlijnen. 

Met een ATS kunnen taken als het delen van vacatures, het plannen van gesprekken, het screenen van cv’s en het opbouwen van een talentenpool ineens een stuk eenvoudiger en kostenefficiënter. Het is vaak een investering, maar zeker één die zich dubbel en dwars terugbetaalt. 

Zet social media in

Nagenoeg iedereen is tegenwoordig actief op social media. Als je als bedrijf iets te vertellen of te delen hebt, maak je uiteraard slim gebruik van de aanwezigheid op social media. Dus ook in het geval van een openstaande vacature. 

Uiteraard heb je op vacaturebanken een goed bereik en spreek je direct de juiste doelgroep aan, maar het bereik is vaak niet te vergelijken met dat van social mediakanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn.

Vooral wanneer medewerkers en contacten het bericht verder delen, is het bereik van een simpele post enorm. Maak hier dankbaar gebruik van wanneer jullie op zoek zijn naar een nieuwe medewerker met een klein budget voor advertenties en vermeldingen op vacaturebanken.

Wees efficiënt

Als je maar een klein budget hebt voor de recruitment is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk te zijn om tijd en kosten te besparen. Zorg er dus voor dat elke stap in het recruitmentproces to the point is. 

Stel een vacaturetekst op die volledig en helder is in de functie-eisen, spreek verwachtingen duidelijk uit en houd het tempo erin. Door direct te zijn en efficiënt te handelen wordt de functie sneller vervuld en gaan er minder waardevolle resources verloren.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
hierarchy, people, man-2499789.jpg
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.